Zeta logo

A tartós kapcsolat

Nyitva tartás: H-CS: 6:45-15:30 P: 6:45-14:00

Weboldal térkép

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rendszeres pop szegecseléshez keres szegecshúzót?

Rendszeres pop szegecseléshez keres szegecshúzót?

Legutóbbi írásunkban azzal foglalkoztunk, hogy milyen esetben érdemes a pop szegecshúzók legegyszerűbb változatát, a kézi szegecshúzót választani. Ha nem alkalmi, hanem rendszeres használathoz keresünk szerszámot, mindenképpen megéri befektetni egy jó minőségű hidro-pneumatikus vagy tisztán pneumatikus pop szegecshúzóba.

Ahogy már írtunk is róla, a pop szegecselőknek négy típusa van:

1

kézi pop szegecselő

2

pneumatikus szegecshúzó

3

hidro-pneumatikus vakszegecselő

4

akkumulátoros szegecshúzó

A pneumatikus szegecshúzóknak számos előnyös tulajdonságuk van. Mik ezek?

Kevés alkatrészből épülnek fel. Emiatt kevesebb lehetőségük van a meghibásodásra. Ritkábban szorulnak szervizelésre, alkatrész-cserére, mint például a hidro-pneumatikus vakszegecselők.

Nem tartalmaznak olajat. Így bizonyos kritikus applikációk esetében (például az élelmiszeriparban) nincs korlátozva a használatuk.

A pop szegecsek széles skálájához használhatóak. Bármilyen anyagú szegecs rögzítéséhez tökéletesek, 2,4-es mérettől a 4,0-ig; illetve 4,8-as alu-acél szegecshez.

A hidro-pneumetikus szegecselők előnye ezzel szemben az, hogy kevesebb a levegőhasználatuk és nagyobb teljesítményre képesek, mint a tisztán pneumatikus társaik.

De mégis mennyibe kerül egy pneumatikus vagy egy hidro-pneumatikus popszegecselő?

A ZETA Kft-nél az alacsonyabb és a magasabb árfekvésű szegecselőgépek is elérhetőek.

Az olcsóbbak már nagyjából 30 ezer forintért megkaphatóak. Lényeges, hogy maximum 4-es pop szegecsig használhatóak.

A következő kategóriába tartoznak a 100-130 ezer forintos gépek. Ezek megbízható európai gyártók termékei. Fő vevőkörünk általában ezeket választja. Van, aki kipróbálja az olcsóbbat, de az évek során azt láttuk, hogy előbb-utóbb mindenki megfizeti a minőséget. 

Miért érdemes beruházni egy jó minőségű pop szegecshúzóba?

Például azért, mert az olcsó gépekben nincs húzószár-elszívás - ami lényeges a tiszta és biztonságos munkakörnyezethez.

Emellett az olcsó gépeknek a teljesítménye is alacsony, mivel maximum négyes pop szegecsekhez alkalmazhatóak. Ez korlátozza a használhatóságukat.

További lényeges különbség, hogyha nem megfelelő szegecset (például 4,8-asat) használunk, könnyen elromlanak. Gyakran nem is éri meg javítani őket, mivel a javítás óradíja a gép árának 30%-a is lehet.

Pop szegecshez a szegecselőgépet!

És nem fordítva. Nem véletlen, hogy a szegecselők három vagy négy tudáslépcsőben szoktak értékesítésre kerülni. Kisméretű pop szegecshez valótól az egészen nagyig.

Az alap gépek a 2,4-es szegecstől a 4-es alumínium, illetve acél szegecsig használhatóak.

A következő lépcső általában a 4,8-as acél szegecsig szokott tartani, 3,2-es szegecs mérettől.

A harmadik szint akár a 6,4-as szegecseket is képes elhúzni.

A negyedik lépcső a nagy szilárdságú szegecsekhez készült gépeket jelenti. Ezek lényegesen nagyobb erőkifejtésre képesek.

A hagyományos szegecselők tudása általában maximum a 7,8-as szegecsig megy el. Utána már külön nyomásfokozó kompresszoros szegecshúzókat szoktak alkalmazni, amik akár 20-as 30-as méretű szegecsekkel is képesek dolgozni.

Fontos, hogy a feladathoz válasszunk szegecshúzót, mert a nagyobb szegecshúzók nem minden esetben, vagy csak átalakítással alkalmazhatók kisebb szegecshez!
Fontos, hogy a feladathoz válasszunk szegecshúzót, mert a nagyobb szegecshúzók nem minden esetben, vagy csak átalakítással alkalmazhatók kisebb szegecshez!

Levegős pop szegecshúzó - tartállyal vagy anélkül

A hidropneumatikus pop szegecshúzókból is többféle elérhető.

Egy részük húzószár tartállyal rendelkezik, illetve húzószár elszívással. A folyamat lényege az, hogy az elhúzott szegecsnek a leszakadt szárát - ami tulajdonképpen mellékterméke a szegecselésnek - egy tartályban gyűjti, és ezáltal a munkahely, illetve a munkakörülmények tisztábbak maradnak. Emellett biztonságossá is teszi a munkavégzést, mivel a húzószár egy hengeres test, így a földre hullott szár növeli az elcsúszás veszélyét.

A tartály nélküli gépeknél viszont a szegecs elhúzása után a húzószár - attól függően, hogy merre billentjük a gépet - vagy a szájnyíláson keresztül (ahol behelyeztük a szegecset) távozik, vagy pedig a tartályt lefelé döntve, abba fog belehullani.

Általánosságban elmondható az, hogy a szegecshúzók kinézetre nagyjából hasonlóak.
Általánosságban elmondható az, hogy a szegecshúzók kinézetre nagyjából hasonlóak.

Persze, itt is vannak kivételek. Például vannak olyanok, amik teljesen egyenes felépítésűek. Ennek az a célja, hogy egy balanszerről függőlegesen lógatva könnyen, merőlegesen, feladat-ergonomikusan lehessen szegecselni.

Avdel és POP: a két eminens

Mi két nagy világmárkának vagyunk a képviselői: a hidropneumatikus gépek közül az Avdel és a POP szegecshúzókat forgalmazzuk.

Ha párhuzamot akarunk állítani az autók és a szegecselőgépek között, akkor azt mondhatjuk: mindkét márka Mercedesnek felel meg, és az áruk is ezt tükrözi.

Ezekkel a gépekkel sok-sok százezer, akár másfél-két millió feletti szegecselés is elérhető.

Az olcsó gépek ezzel szemben nagyjából 50-100 ezer szegecselést bírnak, pop szegecs mérettől függően.

Elmondhatjuk tehát, hogy ha megfelelően vannak kiképezve a munkatársak, és a gépet szakképzett szervizes tartja karban a gépkönyvben leírt időszakonként, akkor a jobb gépekkel több millió szegecset is el lehet húzni.

Semmiképpen ne otthon próbáljuk megjavítani, ha elromlik!

Fontos, hogy akár garanciális, akár nem, átlagos ember által szervizelhető alkatrészek a húzópofán kívül nincsenek a gépekben.

A többi alkatrész ugyanis speciális anyagból készült, és ha probléma adódik, az házilag nem orvosolható. Mindenkit óva intünk attól, hogy a húzópofák cseréjén kívül bármilyen javítást vagy módosítást végrehajtson rajta. Természetesen megtehetik, de így még több fejtörést okoznak később szervizes kollégáinknak, ami az óradíjban látszik majd meg.

Találkoztunk például olyan esettel, mintha egy Mercédeszre Trabant alkatrészt szereltek volna. Amikor házilag rábarkácsoltak ezt-azt a drágán vett pop szegecshúzó gépekre. Ezek jó esetben nem szoktak visszafordíthatatlan hibát okozni, de előfordult, hogy költséges javításba torkollott egy-egy ilyen házi módosítgatás.

Vissza a tetejére

Elérhetőség

ZETA KFT

 • Cím: H-1173 Budapest,
  512 utca 7. (Pesti út 5/A)
 • Levélcím: 1660 Bp., Pf. 383
 • Tel/Fax: (06-1) 258-18-88
 • Telefon 1: (06-1) 259-15-80 
 • Telefon 2: (06-1) 259-15-81
 • Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Web: http://zetakft.hu/
 • Nyitva tartás:
  H-CS: 6:45-15:30
  P: 6:45-14:00
 • Térkép (útvonaltervezés)

Adatkezelési tájékoztató pdf

Képviselt partnereink

Elérhetőségek

ZETA Kft.
H-1173 Budapest,
512 utca 7. (Pesti út 5/A)
Levélcím: 1660 Bp., Pf. 383
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Általános Szerződési Feltételek pdf
Adatkezelési tájékoztatót pdf
Telefon/Fax: (06-1) 258-18-88,
(06-1) 259-15-80,
(06-1) 259-15-81

Nyitva tartás:

H-CS: 6:45-15:30
P: 6:45-14:00

Közösség

Zeta Kft. címe

Weboldalunk használatával, olvasásával, az oldalon keresztüli levélküldéssel hozzájárul a cookiek használatához. Adatkezelési tájékoztató

Rendben