Zeta logo

A tartós kapcsolat

Nyitva tartás: H-CS: 6:45-15:30 P: 6:45-14:00

Weboldal térkép

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Optimális csiszolás megfelelő csiszolóanyaggal

Optimális csiszolás megfelelő csiszolóanyaggal

Munkadarabod utólagos finomítására keresed az optimális csiszolóanyagokat? Azonban felvetődik a kérdés benned: „mégis milyen csiszolóanyagot válasszak?” Minden munkafolyamathoz megvan a legideálisabb csiszolóanyag. A leghatékonyabb darab kiválasztása azonban nem mindig megy rutinszerűen. Bizonyos információk hiányában bosszús perceket és felesleges kiadásokat okozhatsz magadnak. Amit illik tudnod a csiszolóanyagokról.

Munkadarabunk számos alapanyagból állhat. Megmunkálásuk során azonban a szerszámok nem kívánatos nyomokat hagynak maguk után. Az alapanyagok felülete ilyenkor kiállt az utólagos finomításért, hogy a csiszolásnak köszönhetően egészen más esztétikai megjelenést kaphassanak, ráadásul biztonságosabbak is lesznek.

 

Miért jársz jól a minőségi csiszolóanyagokkal?

Segítségével egy teljesen sima, felületet kaphatsz a többfázisú csiszolásnak köszönhetően. Azonban a megfelelő csiszolóanyag kiválasztása attól is függ, hogy mely fázisában vagy a csiszolásnak; a végső áhított felület minőségétől, valamint a megmunkálandó felület anyagától is. Nem mindegy, hogy fának, fémnek, vagy guminak, netán kerámiának esel neki…

A bútoripartól, a gépjárműiparig szinte senki sem tud meglenni nélkülük; éppen ezért ma már a különböző iparágak, és még azon belül is az egyes munkafázisok részére kifejlesztettek különböző speciális csiszolóeszközöket.

A legmegfelelőbb csiszolóanyag kiválasztása azonban nem csak a megmunkálandó anyag szempontjából fontos, de a csiszológépek optimális teljesítményét is befolyásolja.

 

Mire érdemes figyelni a csiszolóanyag választásnál?

„Csiszolóanyag bevetésen”

A csiszolóanyagok tulajdonságai nagyban befolyásolják a munka eredményességét, a végeredményt. Amennyiben „összetételére” tekintettel vagy, máris közelebb kerültél az optimális csiszolóanyag kiválasztásához.

Három olyan fő tényező van, melyet nem hagyhatsz figyelmen kívül a csiszolóanyagok választása kapcsán:

 • Hordozóréteg (anyag), amire a szemcséket felviszik. Ez lehet papír, cink-kloridos papír, esetleg gyapjú vagy szintetikus szövet stb. A nagy igénybevételnek, mechanikai hatásoknak köszönhetően nagy ellenálló képességgel kell rendelkeznie. Jó, ha rugalmas, de megfelelően szilárd is egyben.

 

 • Kötőanyag, mely készülhet állati bőrenyvből, gyantából, ragasztóból. Ezzel rögzítik a csiszolószemcséket a hordozóanyagra; a csiszolószemcsék tapadását biztosítsa.

Amennyiben minőségi a kötőanyag, az növeli a csiszolóanyag teljesítőképességét; mivel szilárdan és rugalmasan tartja a hordozóanyagot. Ezért az alátéthez való szemcsetapadás mértéke nagyban befolyásolja a csiszolóanyag teljesítőképességét. A kötőanyagnak a csiszolóanyagot szilárdan az alátéten kell tartania. Küldetése az egyidejűleg megvalósuló rugalmasság és szilárdság biztosítása. Sok múlik rajta.

 • Csiszolószemcsék

A csiszolószemcsék alapanyaga nagyban meghatározza a megmunkálandó munkadarab milyenségét. Alapanyaga lehet cirkon-korund, szintetikus korund és szilíciumkarbid.

A kerámia csiszoló szemcséket nagy teljesítményű gépekhez, nagy anyagleválasztáshoz találták ki.

A cirkon-korundot cirkondioxid és alumíniumoxid keverékének olvasztásával gyártják, és strapabíróssága miatt kitűnően alkalmas nemesfémek megmunkálására.

Az alumínium-dioxid, a szintetikus korund azonban nagyon kemény és sűrű ezért alkalmassága inkább a hosszú forgácsot adó alapanyagok megmunkálásánál érvényesül. Fém és fa alapanyag kiváló választása.

A szilíciumkarbid kemény, valamint éles éllel és durva kristályszerkezettel rendelkezik; emiatt kiválóan alkalmas kemény és szívós anyagok megmunkálására: pl. üveg, kő, lakkok, kerámia, gumi, műanyagok.

 

Csiszoljunk! Na de még hányszor?

Egy felületkezelt munkadarab létrejötte bizony többfázisú csiszolást igényelhet. Első nekifutásra a durva csiszolást végezd el! A durva csiszolás során a megfelelő méretek, idomok kialakítása és az egyenetlenségek eltűntetése a cél.

Másodjára a csiszolásból fakadó karcok, tehát az első fázis megmunkálási folyamataiban keletkezett karcolások eltüntetése jön.  Míg végül az anyagfelület sima kinézetének, a karcmentes és szálkamentes (fa esetében) végső felület létrehozásával zárod a csiszolási folyamatot. A megmunkálási nyomok eltüntetése mellett az esztétikum és a biztonságos felület létrehozása elsődleges.

Ez de durva? …

Akár kézzel, akár géppel végzed a csiszolást, szükséges, hogy mindig a megfelelő csiszolóanyagot használd a munkálatok során. A durvától az egészen finom csiszolóanyagig haladj!

Jó, de honnan tudod, hogy melyik a durva és melyik kevésbé az?

 

P, SP, 150, 300…

És már el is vesztetted a fonalat?

Különböző anyagokhoz más és más felépítésű csiszolóanyagokat célszerű használni. Ezeket pedig finomságuk alapján három csoportba sorolhatók.

 • durva csiszoláshoz: P40-P80-as,
 • csiszolás utólagos tisztítása P100-P120-as,
 • végső csiszoláshoz P150-320-as finomságú

A helyes választás érdekében kérd ki tanácsunkat, hisz rendkívül széles a szortiment.  Létezik egészen durva P 16-os smirgli, de P800 körüli végső csiszolásra alkalmas finomabb csiszolóanyag is. A húszas, negyvenes lépcsőfokokban emelkedő értékek könnyen megtéveszthetnek. 

A fényezéshez és polírozáshoz használt úgynevezett vizes (SP, water proof jelölés), finom csiszolólapok finomsági fokozata 300-tól 4000-ig terjedhet.

Hordozóanyagukra jellemző a vízállóság, a felület eltömődésének megakadályozása érdekében folyamatos nedvesítésre van szükség.

 

Mitől függ a csiszolás finomsága?

Attól, hogy a csiszolóanyag milyen csiszolószemcsékből épül fel. Valamint a csiszolószemcsék milyen anyagból készültek.

Kisebb szemcseméret finomabb munkára képes. Azonban a szemcseanyagok milyensége is befolyással van a munkára.

 

Mi történik, ha nem megfelelő csiszolóanyagot választasz?

A hibásan megválasztott termék keserves munkával fogja csak tudni elvégezni a feladatát, ha egyáltalán eltudja. Szemcséi eltömődhetnek, és kukában landolhat a termék. Számos bosszúságot és újabb termék megvásárlását fogja eredményezni. Ráadásul a munkadarab időben történő elkészülését is akadályozzák.

Ezért minden csiszolási feladathoz az optimális teljesítményt adó csiszolóanyagokat, valamint csiszológépet válaszd! Így a csiszolótárcsa is az ideális eredményt érheti el. Munkadarabod minősége elsősorban a csiszolási eszközök, gépek felépítésétől függ.

A legmegfelelőbb munkaeszközök kiválasztása előfeltétele a kiváló munkaeredménynek, valamint a gördülékeny munkafolyamatoknak.

 

Csiszolóanyagot mindenki tud választani, gondolják sokan. Azonban a felesleges kiadások, a kidobott termékek, a bosszús percek, és a munkafolyamatok elakadásának érdekében kérd ki tanácsunkat! Segítünk a megfelelő eszközök kiválasztásában!

 

Vissza a tetejére

Elérhetőség

ZETA KFT

 • Cím: H-1173 Budapest,
  512 utca 7. (Pesti út 5/A)
 • Levélcím: 1660 Bp., Pf. 383
 • Tel/Fax: (06-1) 258-18-88
 • Telefon 1: (06-1) 259-15-80 
 • Telefon 2: (06-1) 259-15-81
 • Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Web: http://zetakft.hu/
 • Nyitva tartás:
  H-CS: 6:45-15:30
  P: 6:45-14:00
 • Térkép (útvonaltervezés)

Adatkezelési tájékoztató pdf

Képviselt partnereink

Elérhetőségek

ZETA Kft.
H-1173 Budapest,
512 utca 7. (Pesti út 5/A)
Levélcím: 1660 Bp., Pf. 383
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Általános Szerződési Feltételek pdf
Adatkezelési tájékoztatót pdf
Telefon/Fax: (06-1) 258-18-88,
(06-1) 259-15-80,
(06-1) 259-15-81

Nyitva tartás:

H-CS: 6:45-15:30
P: 6:45-14:00

Közösség

Zeta Kft. címe

Weboldalunk használatával, olvasásával, az oldalon keresztüli levélküldéssel hozzájárul a cookiek használatához. Adatkezelési tájékoztató

Rendben