Zeta logo

A tartós kapcsolat

Nyitva tartás: H-CS: 6:45-15:30 P: 6:45-14:00

Weboldal térkép

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A nagy klasszikus: a peremezhető anya

A nagy klasszikus: a peremezhető anya

A peremezhető anya a besajtolható anya elődjének is nevezhető. Bár már egyre kevésbé használatos technológia, azért még bele-bele futhatunk. Ezt kell tudni róla!

A ZETA Kft elsősorban kötőelemek mint például pop szegecsek, hegeszthető csavarok, anyák, besajtolható kötőelemek  forgalmazásával, illetve a felhasználásukhoz szükségek technológiák árusításával foglalkozik. A peremezhető anya jelenleg nem a legkeresettebb termékünk, de azért elmondható, hogy időnként még fel-felbukkan.

Tulajdonképpen egy régi, hagyományos szegecseléshez hasonló technológiáról van szó,  aminek a végén a lemezbe megbízható anya-menet kerül. A besajtolható anyák elődjének is tekinthetjük. 

Bár manapság az iparban már nagyrészt besajtolható anyákat használnak, azért még vannak olyan esetek, amikor peremezhető anyákat írnak elő a gyártásnál. Mind a kettőhöz  szükséges prés-szerszám, peremezés vagy besajtolás. Ebből a szempontból nincs nagy különbség közöttük. (Természetesen a szerszám kialakításában van különbség.)

Használata

Hogyan történik a peremezhető anya használata a gyakorlatban?

A lemezekbe pontos furatokat készítenek, és ezekbe helyezik bele a besajtolható anyákat. Ránézésre a peremezhető anya tulajdonképpen úgy néz ki, mint egy sima anya, csak van neki egy úgynevezett “szoknyája”, ami belemegy a furatba. Ezt a szoknyát kell utána valamilyen peremező szerszámmal vagy présgéppel kiperemezni a lemezre. Tehát a lemez-furatba a szoknya megy bele, a  lemez másik oldalán ez kerül peremezésre, és ebből kifolyólag nem esik ki az anya a lemezből.

Fontos tudni, hogy a szoknya magasságát a lemez vastagságához kell választani!

Elég sok típusa van:

Külsőre létezik:

 • Hengeres anya
 • Hatlap kialakítású anya

Anyaga alapján:

 • Acél alapanyagú
 • Rozsdamentes acél alapanyagú

Rögzítési mód alapján:

 • Nem recés szoknya
 • Recézett szoknya
 • Perem alatt recézet anya

Egyéb változó jellemzők:

 • Gyártótól ("szabványtól") is függ, hogy mekkora furat kell hozzá.
 • Létezik zárt kivitelű típus is, ha pl. fontos a a vízzárás, lehet zárt anyát is szerezni. 

Mire van szükségünk, ha peremezhető anyát használunk? 

 • Ipari felhasználás esetén besajtológép vagy kör-peremező szükséges. 
 • Egyéb esetekben azonban elég egy megfelelően kialakított peremező szerszám. Ez egy vésőhöz hasonlít, csak ívesen van kialakítva, hogy a peremet oldalra hajlítva fokozatosan ráhajtsa a lemezre. Ha a peremező szerszámot megütjük egy kalapáccsal, oda tudja hajtani a peremet, és így rögzítődik a peremezhető anya. 

Miben különbözik a peremezhető anya a besajtolható anyától?

Peremezhető termékek esetén nem léteznek menetes csapok, itt csak anyamenet van. Nem lehet tehát csapot peremezni, aminek eredményeképpen mintha egy csavar állna ki a lemezből, míg a besajtolható kötőelemek esetében ez nem okoz gondot. Távtartóként való alkalmazásra is csak korlátozottan alkalmas (mert ezeknek fix magassága van), ellentétben a besajtolható anyákkal, ahol rengeteg hossz variáns érhető el. Nincs olyan, hogy kicsit hosszabb, kicsit rövidebb, erre nincs lehetőség. Eléggé szűk emiatt a mozgástér. 

Egy-két példa

Konkrét példákat azért még tudunk mondani!

Az Ericsonnál használják az adótornyok alá telepített fém dobozokba, amelyekben benne van az informatikai rendszer. 

Tévékbe is használnak ilyet, zárt kivitelben: amikor rögzítjük  a tévét a fali konzolra, illetve a tévé talpát, akkor zárt anyákat használunk. Ez utóbbi fontos, hiszen, ha beletekerjük a csavart, nem fordulhat elő, hogy véletlenül túltekerjük, kitörve a képernyőt. Ha hosszab csavart teszünk bele, legfeljebb nem tudjuk teljesen beletekerni. A zárt anya tehát a védelem miatt fontos: ha nyitott anya lenne, benyomhatná a képernyőt. 

Ha pop szegecsre,  besajtolható, peremezhető, hegeszthető kötőelemre vagy a  hozzájuk szükséges gépre van szüksége, keressen minket bizalommal!

Vissza a tetejére

Elérhetőség

ZETA KFT

 • Cím: H-1173 Budapest,
  512 utca 7. (Pesti út 5/A)
 • Levélcím: 1660 Bp., Pf. 383
 • Tel/Fax: (06-1) 258-18-88
 • Telefon 1: (06-1) 259-15-80 
 • Telefon 2: (06-1) 259-15-81
 • Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Web: http://zetakft.hu/
 • Nyitva tartás:
  H-CS: 6:45-15:30
  P: 6:45-14:00
 • Térkép (útvonaltervezés)

Adatkezelési tájékoztató pdf

Képviselt partnereink

Elérhetőségek

ZETA Kft.
H-1173 Budapest,
512 utca 7. (Pesti út 5/A)
Levélcím: 1660 Bp., Pf. 383
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Általános Szerződési Feltételek pdf
Adatkezelési tájékoztatót pdf
Telefon/Fax: (06-1) 258-18-88,
(06-1) 259-15-80,
(06-1) 259-15-81

Nyitva tartás:

H-CS: 6:45-15:30
P: 6:45-14:00

Közösség

Zeta Kft. címe

Weboldalunk használatával, olvasásával, az oldalon keresztüli levélküldéssel hozzájárul a cookiek használatához. Adatkezelési tájékoztató

Rendben