Zeta logo

A tartós kapcsolat

Nyitva tartás: H-CS: 6:45-15:30 P: 6:45-14:00

Weboldal térkép

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szegecselés biztonságosan: ezt a néhány dolgot tartsuk szem előtt!

Szegecselés biztonságosan: ezt a néhány dolgot tartsuk szem előtt!

A szegecselés mint fogalom a laikus számára kissé nehezen értelmezhető lehet. Bár a szegecselés működése, a probléma megoldása magasabb szintű szakmai hozzáértést igényel, a megfelelő biztonsági és szakmai utasításokat szem előtt tartva az egyszerűbb szegecselési feladatokat mi magunk is elvégezhetjük.

Szegecselés alapszinten

Az, hogy milyen eszközökre van szükségünk, és milyen lépéseket kell elvégezni a szegecselés során attól függ, hogy pontosan mit szegecselünk össze. Az egyszerűbb szegecselési feladatok, például kisebb javítások vagy hobbiprojektek során laikusok is sikeresen alkalmazhatják a szegecselést. Célszerű a megfelelő utasításokat követni, betartani a biztonság előírásokat, és ha szükséges, segítséget kérni a tapasztaltabbaktól. Az eszközök használata és az előírások ismerete is fontos a sikeres szegecseléshez.

Az eszközök és eljárások kiválasztása során tehát szinte biztos, hogy nem tudjuk teljes mértékben megúszni, hogy konzultáljunk szakértővel. Amennyiben szakmai tanácsra van szüksége az eszközök kiválasztása során, forduljon bizalommal munkatársainkhoz! Mi segítünk, és azt is őszintén megmondjuk, ha inkább professzionális kivitelezőt érdemes igénybe vennie.

Eszközök és technológia

Tehát elmondható, hogy az egyszerűbb szegecselési feladatokat laikusok is el tudják végezni. Alap információkért álljon itt, hogy milyen eszközökre lesz szükségünk:

Szegecs: A szegecs maga a kötőelem, amely a szegecselés során összefogja a munkadarabokat. A szegecsek különböző alapanyagúak, fejűek, méretűek és kialakításúak lehetnek a - felhasználástól függően: elsődleges, hogy milyen anyagokat mennyire erősen, mekkora terhelés mellett szeretnénk egymáshoz rögzíteni.

Furatok: A munkadarabon a szegecsekhez szükséges megfelelő furatokat elő kell készíteni. A furatokat privát felhasználás esetén általában fúróval készítjük el a megfelelő átmérővel.

Szegecselőgép: A szegecselőgép egy olyan eszköz, amelyet a szegecs elhúzására használnak, és így a szegecs összekapcsolja a munkadarabokat. A szegecselőgép segítségével a szegecstestben végighalad a húzószárvég, és kitágítja a szegecstestet. Amint a húzószárvég „felütközik”, a munkadarab hátoldalán az előre kikönnyített ponton a szegecs szára eltörik és a szegecselés folyamata lezárul egy biztos és tartós kapcsolattal. NE HASZNÁLJON SZEGECSELŐGÉPET HÚZÓSZÁRTARTÁLY NÉLKÜL!

Szegecsanya húzó: A szegecsanya húzó segítségével a szegecsanyát (másnéven rogy anyát, dod anyát vagy szegecselhető anyát) húzzuk be. Az eljárásnak köszönhetően menetet tudunk kialakítani a munkadarabban, akkor is, ha csak egy oldalról hozzáférhető zártszelvényről van szó.

Milyen védőfelszerelést ajánlunk szegecselés esetén?

Az alábbi védőfelszerelések általánosságban ajánlottak a szegecseléshez. Az adott helyzet és feladat függvényében azonban eltérhetnek. Ha bizonytalanok vagyunk konzultáljunk szakemberrel!

Szemvédelem: Használjon munkavédelmi szemüveget. A szegecselőgépet ne irányítsa másik személyre, élőlényre. Szegecselés közben előfordulhat, hogy a húzószárvég kirepül. Emiatt mindenképpen fontos védőszemüveg vagy arcvédő viselése.

Fülvédelem: Habár a szegecselőgépek nem hangosak (általában maximum 75dB a hangerő), de ha a szegecselés hosszabb ideig tart, a folyamatos zajok ártalmasak lehetnek a hallás számára. A hallásvédelem érdekében ajánlott füldugót vagy fülvédőt használni szegecselés közben.

Védőruházat: Viseljen megfelelő védőruházatot, például munkaruhát vagy overált! Ezek általában tartósabb anyagból készülnek, mint az utcai ruházat, ráadásul nem is érdemes a ruhatárunkat kitenni a szegecselés közbeni esetleges károsodásnak.

Néhány szó a szakemberekről

Az egyszerűbb szegecselési feladatokat tehát megpróbálhatja laikus is elvégezni, de bonyolultabb vagy ipari szintű munkákhoz, valamint a nagyobb projektekhez (például az építőiparban vagy a gyártási területen) általában képzett szakemberek munkája javasolt.

Vissza a tetejére

Elérhetőség

ZETA KFT

 • Cím: H-1173 Budapest,
  512 utca 7. (Pesti út 5/A)
 • Levélcím: 1660 Bp., Pf. 383
 • Tel/Fax: (06-1) 258-18-88
 • Telefon 1: (06-1) 259-15-80 
 • Telefon 2: (06-1) 259-15-81
 • Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Web: http://zetakft.hu/
 • Nyitva tartás:
  H-CS: 6:45-15:30
  P: 6:45-14:00
 • Térkép (útvonaltervezés)

Adatkezelési tájékoztató pdf

Képviselt partnereink

Elérhetőségek

ZETA Kft.
H-1173 Budapest,
512 utca 7. (Pesti út 5/A)
Levélcím: 1660 Bp., Pf. 383
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Általános Szerződési Feltételek pdf
Adatkezelési tájékoztatót pdf
Telefon/Fax: (06-1) 258-18-88,
(06-1) 259-15-80,
(06-1) 259-15-81

Nyitva tartás:

H-CS: 6:45-15:30
P: 6:45-14:00

Közösség

Zeta Kft. címe

Weboldalunk használatával, olvasásával, az oldalon keresztüli levélküldéssel hozzájárul a cookiek használatához. Adatkezelési tájékoztató

Rendben